Antioksidanter i frønæring

16.03.2024

Utsetter du kroppen din for mye stress, røyking, dårlig kosthold eller mye alkohol? Det kan gi deg såkalt høyt oksidativt stress ved at det dannes større mengder frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er molekyler som mangler et atom og som leter etter en annen selle som de kan ta atomet fra, en prosess som kalles oksidering. For å si det forenklet kan for mye oksidering skade kroppens seller og er forbundet med økt aldrings-prosess, økt kreftrisiko, betennelser, forsinket restitusjon etter trening og svekket immunitet – for å nevne noe.

Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må derfor beskyttes mot skadelig oksidasjon og det er her antioksidanter kommer inn i bildet. Antioksidanter bekjemper frie radikaler og hindrer oksidering av molekyler i kroppen. De har også noen andre helseeffekter, som å beskytte mot åreforkalkning, aldersrelatert synssvekkelse, kognitiv svikt o.a. Antioksidanter får vi i oss gjennom maten vi spiser. Matportalen.no skriver at «Frukt, grønnsaker og andre vegetabilske matvarer inneholder flere tusen ulike typer antioksidanter (vitaminer, f.eks. C og E, betakaroten, selen, sink polyfenoler, flavonoider, karotenoider, sulfider, lignaner etc.). Det er gode vitenskapelig holdepunkter for at inntak av frukt, grønnsaker og fullkorn reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Det er god grunn til å tro at antioksidanter kan påvirke utviklingen av disse sykdommene.»

Mat som inneholder mye antioksidanter er bær, frukter, planter med sterke farger og en del krydder som f.eks. gurkemeie. Spesielt mye antioksidanter finner man i frøene til bær, frukter og planter. Frøene til bringebær, druer og til planten nigella sativa som man finner i flere av frønæringene til Rain er så tettpakket av antioksidanter at de ved cellebaserte laboratorieanalyser er vist å redusere frie radikaler og å hemme både cellulære betennelser og cellulære aldringsprosesser med 80%. Dersom man ikke klarer å få i seg den daglige dosen med frukt og grønt er derfor frønæring en ypperlig sikringskost for å få i seg nok antioksidanter gjennom dagen.